Wpływ żywienia na gojenie odleżyn
![null](https://nursing.com.pl/strapi-proxy/nursing/image/dr_nauk_medycznych_Ewa_Czeczelewska_nursing_pzwl_062fb7cec6.jpg)
![Wpływ żywienia na gojenie odleżyn](https://nursing.com.pl/strapi-proxy/nursing/image/wplyw_zywienia_na_gojenie_odlezyn_nursing_pzwl_e8aa08d5a1.webp)
Niezwykle istotne w procesie gojenia odleżyn jest utrzymanie właściwego stanu odżywienia i nawodnienia organizmu. Gojenie odleżyn to wieloetapowy, skomplikowany proces, wymagający odpowiedniego zaopatrzenia w tlen i substancje odżywcze. Dlatego wprowadzenie odpowiednich ilości poszczególnych składników pokarmowych, jest jednym z kluczowych elementów kompleksowej opieki nad pacjentem z raną przewlekłą.
Należy zapewnić właściwą podaż glukozy, aminokwasów oraz witamin (zwłaszcza C, A i E) i mikroelementów (np. cynk), czyli substratów do podziałów komórkowych oraz biosyntezy białek macierzy niezbędnych w regeneracji tkankowej. Zgodnie z zaleceniami pacjent zmagający się z odleżynami powinien otrzymać 30–35 kcal/kg m.c./dobę (nie mniej niż 1800 kcal) oraz odpowiednią ilość białka (1,5–2,2 g/kg m.c.), węglowodanów (55–60%) i tłuszczy (20–25%).