Co pielęgniarka powinna wiedzieć na temat żywienia pozajelitowego (parenteralnego)
![null](https://nursing.com.pl/strapi-proxy/nursing/image/dr_nauk_medycznych_Ewa_Czeczelewska_nursing_pzwl_062fb7cec6.jpg)
![co_pielegniarka_powinna_wiedziec_na_temat_zywienia_pozajelitowego_nursing_pzwl](https://nursing.com.pl/strapi-proxy/nursing/image/co_pielegniarka_powinna_wiedziec_na_temat_zywienia_pozajelitowego_nursing_pzwl_09bfa031d8.webp)
Żywienie pozajelitowe (PN, Parenteral Nutrition) jest metodą żywienia, która polega na wprowadzeniu substancji odżywczych w najprostszej postaci do krwiobiegu z pominięciem układu pokarmowego.
Zastosowanie tej metody jest stosowane w sytuacjach, gdy dochodzi do znacznego upośledzenia jednej z trzech podstawowych funkcji przewodu pokarmowego czyli perystaltyki, trawienia lub wchłaniania, uniemożliwiających dostarczenie do organizmu przez przewód pokarmowy niezbędnej ilości energii i substancji odżywczych.
Zasadniczo żywienie pozajelitowe rozpoczyna się zawsze, jeśli jest to tylko możliwe, gdy szacowany czas braku możliwości żywienia doustnego lub dojelitowego przekracza 72 godziny.