Facebook Pixel Code
Pobrane z: nursing.com.pl | E-mail użytkownika: | Data pobrania: 08.09.2024
PIELĘGNIARSTWO INTERNISTYCZNE PEG GASTROSTOMIA DIETA PRZEMYSŁOWA ŻYWIENIE DOJELITOWE DIETA ODŻYWIANIE CHOREGO

Zasady pielęgnowania pacjenta z przezskórną endoskopową gastrostomią (PEG)

27 listopada 2020

Gastrostomia jest bezpośrednim do­stępem do żołądka zakładanym metodą chirurgiczną (klasycz­nie lub laparoskopowo) lub endoskopową (ang. percutaneous endoscopic gastrosto­my – PEG). Ze względu na mniejszą inwa­zyjność oraz łatwiejszą pielęgnację PEG, uznawany jest za dostęp z wyboru w przy­padku konieczności żywienia przez okres dłuższy niż 30 dni.

Decyzja o tym musi wynikać przede wszystkim z przesłanek medycznych, a nie z wygody podania pokarmu. Zatem u pa­cjenta z niedożywieniem początkowo na­leży podjąć próbę suplementowanego ży­wienia doustnego za pomocą płynnych diet, następnie wdrożyć poradnictwo w zakresie żywienia i odpowiedniej techniki połykania pokarmów, a dopiero w przypadku braku poprawy należy rozważyć założenie prze­toki odżywczej PEG. 

Przed założeniem PEG-a niezbędne jest przeprowadzenie oceny stanu odżywienia oraz ustalenie wskazań do włączenia tera­pii żywieniowej.