Żywienie przemysłowe a rekonwalescencja pacjentów w chorobach neurologicznych
![Żywienie przemysłowe a rekonwalescencja pacjentów w chorobach neurologicznych](https://nursing.com.pl/strapi-proxy/nursing/image/zywienie_przemyslowe_a_rekonwalescencja_pacjentow_w_chorobach_neurologicznych_felipe_caparros_cruz_dreamstime_nursing_pzwl_fd46f604a0.jpg)
Niedożywienie jest stanem, który opóźnia zdrowienie osoby chorej i długość hospitalizacji, może być groźne dla zdrowia. Podkreśla się, że wpływa na jakość życia i wyższe koszty leczenia. W artykule opisane zostało, jak dużym problemem jest niedożywienie szczególnie w chorobach neurologicznych oraz po udarach mózgu. Jako podstawowy problem w żywieniu tych pacjentów jest dysfagia, czyli zaburzenie połykania oraz towarzyszące mu nieefektywny odruch kaszlowy i niewydolność oddechowa.
W artykule autorzy opisują czym są diety przemysłowe oraz metoda PEG. Podpowiadają, w jaki sposób postępować, aby efektywnie i z zamierzonym skutkiem wprowadzić taki żywienie, szczególnie w przypadku chorych, którzy nie będą mogli odżywiać się drogą doustną. Wymieniają i opisują rodzaje diet przemysłowych oraz możliwości jakie one dają w czasie rekonwalescencji pacjentów z chorobami neurologicznymi.