Żywienie pacjenta - edukacyjna rola pielęgniarek
Właściwie odżywianie jest ważnym elementem w zapobieganiu chorobom, wychodzeniu z choroby oraz utrzymaniu zdrowia. Pielęgniarki w roli edukatorów o zdrowym żywieniu powinny również uczestniczyć w identyfikacji, zapobieganiu i leczeniu niedożywienia. Wybór odpowiedniej diety ma znaczenie szczególnie przy zapobiegniu chorobom przewlekłym, takim jak, cukrzyca czy choroby serca.
W tekście podkreślony został fakt, że już w momencie przyjęcia pacjenta do szpitala pielęgniarki przeprowadzają badania żywieniowe. Dzięki temu możliwe jest odpowiednie żywienie pacjenta i edukowanie go w tym kierunku. W artykule podano sposoby odpowiedniego edukowania pacjentów, m.in.: „sześć kroków” American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, które mogą przydać się w codziennej pracy pielęgniarek. W artykule autorzy odpowiadają na pytania: Czy chorzy ze zdiagnozowanym niedożywieniem przebywają w szpitalu dłużej? Którzy pacjenci z niedożywieniem są bardziej narażeni na rozwój nadciśnienia i wrzodów?