Facebook Pixel Code
Pobrane z: nursing.com.pl | E-mail użytkownika: | Data pobrania: 26.04.2024
POŁOŻNICTWO ŻYWIENIE DZIECI I NIEMOWLĄT LAKTACJA KARMIENIE PIERSIĄ ODŻYWIANIE W CZASIE LAKTACJI DIETA MATKI KARMIĄCEJ

Wiedza kobiet na temat odżywiania w okresie laktacji

11 stycznia 2021

Wyłączne karmienie piersią, które powinno trwać do ukończenia 6. miesiąca życia dziecka, jest optymalnym i wzorcowym sposobem żywienia niemowląt rekomendowanym przez towarzystwa naukowe, m.in. Amerykańską Akademię Pediatrii, Światową Organizację Zdrowia (WHO), Dyrektoriat Zdrowia Publicznego UE. WHO zaleca wyłączne karmienie piersią do 6. miesiąca życia i jego kontynuację do 2. roku życia przy równoczesnym wprowadzaniu pokarmów uzupełniających. 

Odżywianie kobiet w tym okresie jest niezwykle istotne w zachowaniu prawidłowego przebiegu laktacji oraz zdrowia kobiet karmiących piersią, aczkolwiek pełnowartościowe mleko wytwarzają kobiety o różnym stanie odżywienia organizmu, a niedostateczne odżywienie może jedynie zmniejszyć ilość wytwarzanego pokarmu. Znajomość prawidłowego żywienia w okresie laktacji może wpłynąć na powodzenie karmienia piersią, w przeciwieństwie do stosowania różnorodnych diet eliminacyjnych mogących nawet zniechęcić do karmienia naturalnego. Odżywianie kobiet w okresie laktacji powinno opierać się na zaleceniach przedstawionych w piramidzie żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia i na indywidualnych upodobaniach. Nie ma żadnych wskazań dotyczących stosowania ograniczeń dietetycznych, jeśli oczywiście nie wynikają one z innych wskazań medycznych, np. przebytego zabiegu.