Facebook Pixel Code
Pobrane z: nursing.com.pl | E-mail użytkownika: | Data pobrania: 29.03.2024

Przejdź do księgarni

PIELĘGNIARSTWO KARDIOLOGICZNE KARDIOLOGIA ODŻYWIANIE DIETA UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY CHOROBY SERCOWO-NACZYNIOWE

Sercu na ratunek. Choroby sercowo-naczyniowe a prawidłowe odżywianie

mgr Dorota Łapińska, 23 marca 2021

Serce, to najciężej pracujący mięsień naszego ciała, który w ciągu dnia wykonuje ok. 100 tyś. skurczów, w ciągu minuty przepompowuje do 6 litrów krwi, a w ciągu całej doby 7 tyś.  Serce jest centralnym narządem układu krwionośnego dostarczającym tlen i składniki odżywcze do każdej komórki naszego ciała. Aby było zdrowe potrzebuje szczęścia, braku stresu, właściwej diety i sportu.

Choroby układu sercowo-naczyniowego a odżywianie 

Choroby układu sercowo-naczyniowego są najczęstszymi przyczynami zgonów w krajach rozwiniętych. Należą do nich m.in. choroba niedokrwienna serca, miażdżyca oraz nadciśnienie tętnicze. Wynikają one z nieprawidłowego stylu życia, który determinuje 50 % stanu naszego zdrowia. Styl życia modyfikowany jest: odżywianiem, aktywnością fizyczną oraz stosowaniem używek, np. papierosów i alkoholu.