Rodzaje i charakterystyka szczepionek
![Rodzaje i charakterystyka szczepionek](https://nursing.com.pl/strapi-proxy/nursing/image/rodzaje_i_charakterystyka_szczepionek_Donluismi_Dreamstime_1_nursing_pzwl_8b9fa34002.jpg)
Szczepionki to preparaty, które zawierają antygeny danej jednostki chorobotwórczej. Ich zadaniem jest rozwijanie w organizmie czynnej odporności przeciwko czynnikom zakaźnym lub wytwarzanym przez nich toksynom. Szczepionki składają się z zabitych i żywych drobnoustrojów oraz antygenów uzyskanych z drobnoustrojów.
W tekście zostały wyróżnione dwa podziały szczepionek – ze względu na rodzaj zawartych drobnoustrojów oraz na cechy drobnoustrojów. Do pierwszej grupy zalicza się szczepionki bakteryjne i wirusowe. Natomiast drugi rodzaj to szczepionki: żywe oraz inaktywne (zabite). Autorzy dodają, że ostatnio grupę można podzielić na podgrupy (inaktywowane szczepionki wirusowe, inaktywowane szczepionki bakteryjne pełnokomórkowe, inaktywowane szczepionki bakteryjne zawierające oczyszczone antygeny). W artykule został wyróżniony jeszcze jeden podział szczepionek – ze względu na drogę podania: szczepionki podawane we wstrzyknięciu, doustne, wziewne.