Oligosacharydy i ich wpływ na rozwój i zdrowie niemowląt
Mleko kobiece jest pokarmem najbardziej optymalnym dla prawidłowego rozwoju dziecka. Stanowi unikalną kompozycję białek, tłuszczów i cząstek nieorganicznych, a także związków bioaktywnych, takich jak: przeciwciała, czynniki przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, cytokiny, czynniki wzrostu, hormony, enzymy i witaminy. Wyjątkowe właściwości pokarmu kobiecego wynikają z licznych biologicznie aktywnych składników pokarmowych, z których największą rolę przypisuje się oligosacharydom.
Mleko kobiece jest mieszanką zawierającą najkorzystniejsze składniki odżywcze pod względem jakości i ilości. Oligosacharydy (HMO) charakteryzują się korzystnym wpływem na powstawanie mikrobioty jelitowej dziecka, odpowiedzialnej za biosyntezę niektórych witamin, wytwarzanie błonnika pokarmowego oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. HMO nie pozostają obojętne na kształtowanie odpowiedzi immunologicznej. Na to zwracają uwagę autorki artykułu. Jeśli karmienie piersią jest niemożliwe, wówczas konieczne jest zastąpienie naturalnego pokarmu mlekiem modyfikowanym. Badania donoszą o wyższości mieszanek modyfikowanych wzbogaconych o 2’fukozylolaktozę (2’FL) oraz lakto-N-neotetraozę (LNnT) nad mieszankami pozbawionymi tych oligosacharydów.