Facebook Pixel Code
Pobrane z: nursing.com.pl | E-mail użytkownika: | Data pobrania: 24.06.2024
POŁOŻNICTWO CIĄŻA OPIEKA POŁOŻNEJ ODŻYWIANIE KOBIET CIEŻARNYCH

Odżywianie i nawadnianie kobiet ciężarnych i karmiących piersią według polskich położnych

9 grudnia 2020
Odżywianie i nawadnianie kobiet ciężarnych i karmiących piersią według polskich położnych

Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne i wodę zwiększa się u kobiety ciężarnej i karmiącej piersią. Właściwe odżywianie kobiet ciężarnych ma duże znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży oraz prenatalnego i postnatalnego rozwoju dziecka. Edukacja kobiet ciężarnych i karmiących piersią w zakresie właściwego odżywiania i nawadniania jest bardzo ważnym elementem pracy położnej.

W artykule omówiony został aspekt składników odżywczych, gdzie przypomina się, by kobiety ciężarne ze względu na ryzyko zakażenia groźnymi dla płodu bakteriami chorobotwórczymi nie spożywał niepasteryzowanego mleka i jego przetworów, serów pleśniowych, surowego mięsa i surowych ryb. Ważne też jest, by kobiety w ciąży spożywały głównie węglowodany złożone, których źródłem są produkty bogate w skrobię i błonnik, czyli kasze i ciemne pieczywo. Jeśli chodzi o nawadnianie kobiet ciężarnych i karmiących piersią duże znaczenie ma jakość spożywanej wody. Zaleca się, aby była to woda o składzie podobnym do wód źródlanych, pozbawiona toksycznych zanieczyszczeń i o niskiej zawartości elektrolitów.