Interakcje leków z żywnością i suplementami diety
Narastające zjawisko polipragmazji oraz stały wzrost przyjmowania leków zmuszają personel medyczny do zwrócenia uwagi na problem interakcji leków nie tylko z innymi lekami, ale również z żywnością i suplementami diety. Na negatywne następstwa interakcji pomiędzy lekami a żywnością narażeni są pacjenci z wielochorobowością, którzy leczeni są jednocześnie wieloma różnymi preparatami.
Ryzyko interakcji rośnie wraz z ilością zażywanych leków. Znajomość interakcji między lekami i żywnością jest niezbędna do prowadzenia skutecznej i zarazem bezpiecznej farmakoterapii również przez pielęgniarki i położne. Należy podkreślić, że od 1 stycznia 2016 r. uprawnienie do ordynacji leków posiadają pielęgniarki i położne, które ukończyły studia II stopnia na kierunku pielęgniarstwo lub położnictwo oraz pielęgniarki i położne posiadające tytuł specjalisty w dziedzinie pielęgniarstwa, jeżeli ukończyły kurs w tym zakresie.
Zarówno osoby uprawnione do ordynowania leków, jak i pacjenci zdają sobie sprawę, że objawy niepożądane mogą wystąpić w przypadku zażywania kilku leków jednocześnie, które mogą zwiększyć lub zmniejszyć swoje działanie w wyniku zachodzących pomiędzy nimi interakcji. Natomiast stosunkowo mało osób wie, że produkty spożywcze, żywienia, leki bez recepty (OTC) oraz preparaty ziołowe również mogą mieć bardzo istotne znaczenie dla wyników leczenia farmakologicznego.