Dieta w terapii chorób onkologicznych
Choroby nowotworowe (onkologiczne) wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Równie ważne są leczenie farmakologiczne, chirurgiczne radioterapeutyczne i odpowiednio zbilansowana dieta. Niedożywienie jest groźne dla każdego, ale u pacjentów chorych na nowotwory jest przyczyną wielu powikłań, które wpływają na cały proces leczenia.
W artykule zostały wymienione i opisane przyczyny i skutki nieprawidłowego żywienia u osób z nowotworami. Autorzy omawiają także objawy, który występują przy zaburzeniach odżywiania w chorobie nowotworowej. Szczegółowo opisują zalecenia żywieniowe, do których powinien stosować się każda osoba z chorobą onkologiczną oraz wymieniają właściwości substancji odżywczych (białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i innych) w walce z nowotworem. Na koniec opisana została dieta ONS (oral nutritional supplements).