Facebook Pixel Code
Pobrane z: nursing.com.pl | E-mail użytkownika: | Data pobrania: 25.04.2024
PIELĘGNIARSTWO ONKOLOGICZNE NOWOTWORY CHOROBY NOWOTWOROWE ŻYWIENIE DIETA ONKOLOGIA CHOROBY ONKOLOGICZNE ŻYWIENIE OSÓB Z NOWOTWORAMI

Dieta w terapii chorób onkologicznych

27 września 2019

Choroby nowotworowe (onkologiczne) wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Równie ważne są leczenie farmakologiczne, chirurgiczne radioterapeutyczne i odpowiednio zbilansowana dieta. Niedożywienie jest groźne dla każdego, ale u pacjentów chorych na nowotwory jest przyczyną wielu powikłań, które wpływają na cały proces leczenia.

W artykule zostały wymienione i opisane przyczyny i skutki nieprawidłowego żywienia u osób z nowotworami. Autorzy omawiają także objawy, który występują przy zaburzeniach odżywiania w chorobie nowotworowej. Szczegółowo opisują zalecenia żywieniowe, do których powinien stosować się każda osoba z chorobą onkologiczną oraz wymieniają właściwości substancji odżywczych (białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i innych) w walce z nowotworem. Na koniec opisana została dieta ONS (oral nutritional supplements).