Facebook Pixel Code
Pobrane z: nursing.com.pl | E-mail użytkownika: | Data pobrania: 15.07.2024
PIELĘGNIARSTWO OGÓLNE ODŻYWIANIE DIETA

Dieta śródziemnomorska - aktualna od starożytności

8 lipca 2009

Badania epidemiologiczne wskazują, że dieta stosowana przez mieszkańców basenu Morza Śródziemnego zmniejsza zapadalność na chorobę niedokrwienną serca i nowotwory. Jest oparta na owocach i jarzynach minimalnie przetwarzanych, produktach pełnoziarnistych oraz rybach i owocach morza. Potrawy przygotowuje się z dużą ilością oliwy, cebuli, czosnku i ziół, a do posiłków pije się czerwone wino. Standardem współczesnej dietetyki jest stosowanie diety śródziemnomorskiej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Żywność składającą się na tę dietę cechuje niski wskaźnik glikemiczny (GI).

Wskazuje on, w jaki sposób produkty zawierające węglowodany wpływają na poposiłkowy wzrost stężenia glukozy we krwi. Produkty o niskim wskaźniku powodują powolne i niewielkie poposiłkowe zwiększenie stężenia glukozy, podczas gdy pokarmy o wysokim GI działają odwrotnie. Pokarmy o wysokim GI zawierają skrobię o dużym stopniu przetworzenia (tab. 1), natomiast warzywa nie zawierające skrobi, owoce i rośliny strączkowe charakteryzuje niski wskaźnik glikemiczny (tab. 2).