Facebook Pixel Code
Pobrane z: nursing.com.pl | E-mail użytkownika: | Data pobrania: 26.02.2024

Przejdź do księgarni

PIELĘGNIARSTWO DIABETOLOGICZNE PIELĘGNIARSTWO GERIATRYCZNE CUKRZYCA DIABETOLOGIA SENIORZY OSOBY STARSZE OSOBY STARSZE DIETA

Cukrzyca - suplementacja diety w wieku podeszłym

25 czerwca 2019

Odpowiednie żywienie to nie tylko jedzenie ulubionych potraw, ale przede wszystkim to dostarczanie do organizmu wartościowych składników. Jest to niezwykle ważne na każdym etapie życia, ale w szczególności wśród seniorów oraz u osób z chorobami przewlekłymi. Starzejący się organizm osoby z cukrzycą przechodzi przez wiele zmian i bardzo ważne staje się dostarczenie mu wszystkich potrzebnych składników, aby w miarę możliwości funkcjonował poprawnie.

W artykule wymieniono choroby żywieniowo zależne, które wpływają na sposób odżywiania seniorów. Przedstawiono listę grup leków, które zmniejszają wchłanianie składników pokarmowych. Wśród nich znalazły się m.in.: leki przeciwpadaczkowe, hormonalne czy niektóre antybiotyki. Szeroko omówiono składniki pokarmowo i podkreślono, że niewłaściwe żywienie może wpływać na pojawianie się chorób żywieniowo zależnych. Na koniec omówiono dietę i najważniejsze zasady żywienia dla osób w podeszłym wieku z cukrzycą.