Cukrzyca - suplementacja diety w wieku podeszłym
Odpowiednie żywienie to nie tylko jedzenie ulubionych potraw, ale przede wszystkim to dostarczanie do organizmu wartościowych składników. Jest to niezwykle ważne na każdym etapie życia, ale w szczególności wśród seniorów oraz u osób z chorobami przewlekłymi. Starzejący się organizm osoby z cukrzycą przechodzi przez wiele zmian i bardzo ważne staje się dostarczenie mu wszystkich potrzebnych składników, aby w miarę możliwości funkcjonował poprawnie.
W artykule wymieniono choroby żywieniowo zależne, które wpływają na sposób odżywiania seniorów. Przedstawiono listę grup leków, które zmniejszają wchłanianie składników pokarmowych. Wśród nich znalazły się m.in.: leki przeciwpadaczkowe, hormonalne czy niektóre antybiotyki. Szeroko omówiono składniki pokarmowo i podkreślono, że niewłaściwe żywienie może wpływać na pojawianie się chorób żywieniowo zależnych. Na koniec omówiono dietę i najważniejsze zasady żywienia dla osób w podeszłym wieku z cukrzycą.