Facebook Pixel Code
Pobrane z: nursing.com.pl | E-mail użytkownika: | Data pobrania: 27.07.2024
PIELĘGNIARSTWO NEONATOLOGICZNE PIELĘGNIARSTWO PEDIATRYCZNE ŻYWIENIE DZIECI I NIEMOWLĄT ALERGIA ALERGIA POKARMOWA ALERGENY ALERGIA U NOWORODKA OBJAWY ALERGII MLEKO MATKI MLEKO KOBIECE MIKROBIOTA JELITOWA ŻYWIENIE NIEMOWLĄT

Alergie u niemowląt

24 marca 2021
Alergie u niemowląt

Wśród chorób alergicznych szczególne miejsce zajmują alergie pokarmowe. Są powszechnym problemem dotyczącym zarówno dzieci, jak i dorosłych. Badania dowodzą, że występuje ona aż u 17 mln Europejczyków. Alergia pokarmowa najczęściej ujawnia się u niemowląt oraz u dzieci do 3. roku życia, dotyczy 6–8% dzieci.

Alergia pokarmowa związana jest z nieprawidłową reakcją immunologiczną organizmu na dany pokarm, który nie wywołuje takiej odpowiedzi u osoby zdrowej. Nadmierna, niepożądana reakcja występuje w wyniku poprzedniej immunizacji organizmu, czego skutkiem jest powstanie swoistych antygenowo immunoglobulin E (IgE) lub swoistych limfocytów. W rezultacie powstania kompleksu immunologicznego antygen-przeciwciało na komórce tucznej, dochodzi do uwolnienia mediatorów, takich jak histamina i tryptaza, odpowiedzialnych za wystąpienie objawów. 

Alergia zależna od limfocytów najczęściej powoduje enteropatię – zapalenie jelita. Analizując powyższy mechanizm, można dokonać podziału alergii na IgE-zależne, IgE-niezależne lub mieszane. Jeżeli w etiologii zaburzenia nie biorą udziału mechanizmy immunologiczne, mówimy wówczas o nadwrażliwości niealergicznej. Za jej manifestację odpowiadają zaburzenia enzymatyczne (niedobór laktazy, nadwrażliwość na histaminę), substancje zawarte w pożywieniu (konserwanty, słodziki) oraz zatrucia pokarmowe. Szerszym terminem jest natomiast “nietolerancja pokarmowa”, która obejmuje zarówno alergię, jak i nadwrażliwość niealergiczną.

Najczęściej uczulającym alergenem wśród dzieci w przedziale wiekowym od 5 miesięcy do 14 lat jest białko jaja kurzego. Odpowiada ono za 31,5% alergii w tej grupie badanych. 

Silnymi alergenami są

  • orzeszki ziemne (18,1%), 
  • ryby (12,6%), 
  • mleko (12,6%), 
  • soja, soczewica, groszek (3,1%), 
  • wołowina (3,1%), 
  • skorupiaki (2,4%), 
  • musztarda (2,4%), 
  • orzechy laskowe (1,6%), 
  • orzechy kokosowe (1,6%), 
  • szynka (1,6%). 

Sporadycznie uczulenie wywołać mogą także: 

  • mięso kury i królika, 
  • słonecznik, 
  • czosnek, 
  • marchew, 
  • migdały, 
  • brzoskwinie, 
  • zboże, 
  • proszek do pieczenia, 
  • barwniki (0,8%).