Alergie u niemowląt
![Alergie u niemowląt](https://nursing.com.pl/strapi-proxy/nursing/image/alergie_u_niemowlat_nursing_pzwl_2e93561fdc.webp)
Wśród chorób alergicznych szczególne miejsce zajmują alergie pokarmowe. Są powszechnym problemem dotyczącym zarówno dzieci, jak i dorosłych. Badania dowodzą, że występuje ona aż u 17 mln Europejczyków. Alergia pokarmowa najczęściej ujawnia się u niemowląt oraz u dzieci do 3. roku życia, dotyczy 6–8% dzieci.
Alergia pokarmowa związana jest z nieprawidłową reakcją immunologiczną organizmu na dany pokarm, który nie wywołuje takiej odpowiedzi u osoby zdrowej. Nadmierna, niepożądana reakcja występuje w wyniku poprzedniej immunizacji organizmu, czego skutkiem jest powstanie swoistych antygenowo immunoglobulin E (IgE) lub swoistych limfocytów. W rezultacie powstania kompleksu immunologicznego antygen-przeciwciało na komórce tucznej, dochodzi do uwolnienia mediatorów, takich jak histamina i tryptaza, odpowiedzialnych za wystąpienie objawów.
Alergia zależna od limfocytów najczęściej powoduje enteropatię – zapalenie jelita. Analizując powyższy mechanizm, można dokonać podziału alergii na IgE-zależne, IgE-niezależne lub mieszane. Jeżeli w etiologii zaburzenia nie biorą udziału mechanizmy immunologiczne, mówimy wówczas o nadwrażliwości niealergicznej. Za jej manifestację odpowiadają zaburzenia enzymatyczne (niedobór laktazy, nadwrażliwość na histaminę), substancje zawarte w pożywieniu (konserwanty, słodziki) oraz zatrucia pokarmowe. Szerszym terminem jest natomiast “nietolerancja pokarmowa”, która obejmuje zarówno alergię, jak i nadwrażliwość niealergiczną.
Najczęściej uczulającym alergenem wśród dzieci w przedziale wiekowym od 5 miesięcy do 14 lat jest białko jaja kurzego. Odpowiada ono za 31,5% alergii w tej grupie badanych.
Silnymi alergenami są:
- orzeszki ziemne (18,1%),
- ryby (12,6%),
- mleko (12,6%),
- soja, soczewica, groszek (3,1%),
- wołowina (3,1%),
- skorupiaki (2,4%),
- musztarda (2,4%),
- orzechy laskowe (1,6%),
- orzechy kokosowe (1,6%),
- szynka (1,6%).
Sporadycznie uczulenie wywołać mogą także:
- mięso kury i królika,
- słonecznik,
- czosnek,
- marchew,
- migdały,
- brzoskwinie,
- zboże,
- proszek do pieczenia,
- barwniki (0,8%).