Przejdź do księgarni
Otyłość. Rozpoznawanie i postępowanie pielęgniarskie
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) definiuje otyłość jako chorobę przewlekłą bez tendencji do samoistnego ustępowania, w której przebiegu, w wyniku dodatniego bilansu energetycznego dochodzi do nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie powodującego rozwój chorób metabolicznych i niemetabolicznych. Nadwaga określana jest przez WHO jako przedotyłość.
Ze względu na gromadzenie się nadmiaru tkanki tłuszczowej wyróżnia się dwa typy otyłości: otyłość trzewną (wisceralną), gdy nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzi się przede wszystkim w obrębie jamy brzusznej oraz otyłość pośladkowo-udową (gynoidalną), gdy tkanka tłuszczowa gromadzi się przede wszystkim podskórnie w dolnej połowie ciała.
Dotychczas obowiązywał podział na: otyłość typu jabłko, charakterystyczną dla mężczyzn (tłuszcz gromadzi się w pasie) i typu gruszka, najczęściej występującą u kobiet (tłuszcz na udach, biodrach). Różne są też schorzenia charakterystyczne dla tych typów otyłości.