Facebook Pixel Code
Pobrane z: nursing.com.pl | E-mail użytkownika: | Data pobrania: 23.07.2024
POŁOŻNICTWO PIELĘGNIARSTWO NEONATOLOGICZNE PIELĘGNIARSTWO PEDIATRYCZNE UKŁAD IMMUNOLOGICZNY KARMIENIE PIERSIĄ OLIGOSACHARYDY ŻYWIENIE NIEMOWLĄT ODPORNOŚĆ NOWORODKA ODPORNOŚĆ NIEMOWLĘCIA ŻYWIENIE NOWORODKÓW

Czynniki wpływające na odporność noworodka i niemowlęcia

8 grudnia 2020

Na etapie ciąży zaczyna się proces budowania odporności dziecka. Bardzo duże znaczenie ma stan zdrowia i sposób odżywiania się matki zarówno w czasie ciąży, podczas laktacji, przebieg ciąży i porodu, sposób zakończenia ciąży, jak również sposób żywienia noworodka i niemowlęcia. Układ immunologiczny najintensywniej rozwija się w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka, a swą pełną dojrzałość osiąga ok. 12. roku życia.

Autorka artykułu podkreśla istotę karmienia naturalnego w kontekście budowania odporności dziecka, wskazując mleko kobiece można jako „naturalny synbiotyk”, zawierający zarówno „probiotyki”, jak i „prebiotyki. Rynek produktów żywnościowych dla dzieci oferuje szeroką gamę artykułów zawierających w swoim składzie dodatki sprzyjające kolonizacji i rozwojowi korzystnej mikrobioty jelit. Mieszanki mlekozastępcze wzbogacane są m.in. oligosacharydami, głównie galakto- (GOS) i fruktooligosacharydami (FOS). Najwłaściwszym sposobem żywienia noworodka i niemowlęcia jest karmienie piersią. Mleko mamy jest najlepszym pokarmem dla niedojrzałego układu odpornościowego. Jego skład charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi i stanowi skuteczną ochronę przed patogenami, a także wspiera rozwój pozostałych mechanizmów odporności.